Lecturi sonore: cum am ocazia să cunosc în fiecare lună un scriitor român contemporan

06/03/2019 adelina 0 min read No Comments

Lecturi sonore: cum am ocazia să cunosc în fiecare lună un scriitor român contemporan

06/03/2019 Adelina 4 min read No Comments

Fac un exercițiu de imaginație: am terminat anul al doilea de facultate și privesc retrospectiv tot ce s-a întâmplat – un fel de bilanț al lucrurilor care, într-o formă sau alta, și-au pus amprenta asupra experiențelor mele. Știu de pe-acum că pe listă se va afla și proiectul Lecturi sonore, care și-a propus să aducă mai aproape  de cititori scriitori români contemporani – atât fizic, cât mai ales sufletește. Un proiect tare drag mie, cu întâlniri lunare în care am avut șansa să învăț câte ceva de la fiecare invitat.

 

Să revenim în prezent. Tot retrospectiv, dar de data aceasta fără să fie un exercițiu de imaginație, privesc începutul Lecturilor sonore sau, mai bine spus, începutul Lecturilor sonore pentru mine.

Octombrie 2018, anul al doilea de studenție. După cum obișnuiesc când vine vorba de un nou început (deși, în realitate, cred că mai potrivit este cuvântul continuare), îmi scriu în minte o listă cu planurile pe care mi-ar plăcea să reușesc să le duc la bun sfârșit. Eram în plin proces de scriere a acestei liste cu planuri pentru anul care de-abia începea, iar unul dintre obiectivele propuse era acela de a participa la evenimente care să contribuie la îmbogățirea mea sufletească și care să simt că mă ajută cumva să evoluez.

Cam ăsta-i contextul în care am aflat că avea să se desfășoare prima ediție a Lecturilor sonore, proiect inițiat de asociația culturală Vis-à-vis, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității din București, proiect care își propune să promoveze literatura română contemporană. Când am auzit că e vorba de literatura română contemporană, m-am activat imediat, pentru că, așa cum am scris și aici, eu cred în literatura noastră și îmi doresc să citesc cât mai multă, cât mai diversă, cât mai des. Susțin literatura română contemporană și cred că merită să fie citită și, firește, să fie descoperiți și scriitorii care au meșteșugul Cuvântului.

 

La începutul anului al doilea de facultate, în toamnă, îmi doream să merg la evenimente în urma cărora să român cu ceva și îmi doream, așa cum îmi doresc și acum, să am o perspectivă cât mai largă asupra literaturii noastre contemporane. Lecturile sonore sunt răspunsul celor două dorințe ale mele, aș putea spune că un răspuns care a venit la momentul potrivit. 
În perioada octombrie 2018-ianuarie 2019, primele întâlniri din cadrul proiectului au adus în atenția noastră, a iubitorilor de lectură, patru cărți diferite, dar toate tare faine, apărute în colecția n’autor a editurii Nemira, colecție coordonată de Eli Bădică, prezentă la toate evenimentele.

La prima ediție, am avut bucuria să o cunosc pe Raluca Nagy, autoarea autoficțiunii antropologice Un cal într-o mare de lebede. Deși nu intenționez să scriu în postarea asta despre cărțile pe care vă invit să le citiți, trebuie să zic că am citit cartea într-o singură zi, din două motive: mi se pare interesantă cultura japoneză (pentru că, după cum veți afla, acțiunea se desfășoară în Japonia) și stilul autoarei este unul foarte plăcut. Prima ediție a reușit să-mi stârnească interesul de a veni și la următoarele, deci iată-mă în continuare în Sala de Lectură a Facultății de Litere, unde mă bucur să fiu studentă :), Sală de Lectură care, apropo, e una tare, tare frumoasă, cu o atmosferă numai bună de citit, de visat, de întâlnit cu scriitorii zilelor noastre.
În a doua întâlnire, în care am descoperit semnificațiile prozelor din Matriarhat-ul Cristinei Andrei, deja mi-am dat seama că voi deveni fidelă întâlnirilor Lecturilor sonore – din bucuria de a cunoaște oamenii din spatele cărților și de a-i asculta cum povestesc despre cuvinte, despre procesul de creație, despre felul în care viața personală se întrepătrunde cu cea de scriitor. Firește că și dialogul cald, senin, dintre Cristina Andrei și cititorii din sală mi-a dat încă un motiv să aștept și următoarele ediții. La întâlnirea cu Irina Georgescu-Groza, autoarea ficțiunii Noaptea dintre lumi, deja mă simțeam ca acasă, ba chiar mi-am făcut curaj să particip și eu la dialogul cu un om atât de cald și de deschis ca Irina (În cadrul fiecărei ediții, a existat o sesiune de întrebări pe care noi, cititorii, le puteam adresa autorilor.). În ceea ce privește cel de-al patrulea eveniment, la care a fost invitat Oleg Garaz, autorul cărții absolut fascinante din punct de vedere psihologic Territoria… ei bine, pot spune doar atât: când ești în plină sesiune, dar ai șansa să îl asculți pe Oleg Garaz, care este și un orator tare fain, uiți de toate examenele care-ți bat la ușă. Ba chiar ai putea spune că ai un început de sesiune reușit, memorabil.

 

Pentru ca începutul de primăvară senină să fie complet și din punctul de vedere al evenimentelor culturale, mâine, 7 martie, de la ora 14, are loc o nouă întâlnire în cadrul Lecturilor sonore, de data aceasta fiind invitată Andreea Răsuceanu, care va vorbi despre O formă de viață necunoscută, apărută la editura Humanitas.  Aș spune că de-abia aștept a cincea ediție, dar cred că deja este evident. Voi reveni cu impresii!

 

Sursa primei fotografii: Maria Chirilă

Dacă ți-a plăcut articolul, poți să-l împărtășești și altora 🙂
Adelina

All posts

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cuvinte-cheie

×