,,Să te spui pe tine și când pui un punct.”

04/04/2019 adelina 0 min read No Comments

,,Să te spui pe tine și când pui un punct.”

04/04/2019 Adelina 5 min read No Comments

Cuvintele din titlu nu îmi aparțin. Ele au fost rostite de Ana Barton, în cadrul primului curs din seria celor cinci, care au avut tema Scrisul e noul vorbit. Cursurile s-au desfășurat în fiecare luni, în perioada 25 februarie-25 martie, la Respiro Lounge. Cu alte cuvinte, pe parcursul zilelor de luni din martie, ca să înceapă săptămâna foarte bine și primăvara cât mai promițător, într-un loc cu o atmosferă relaxată și prietenoasă.

***

Am aflat de aceste cursuri într-o dimineață de februarie. Eram în metrou, în drum spre facultate și, încă somnoroasă, scrollam pe Facebook. Brusc, mi s-a luminat chipul și am făcut ochii mari – mă dezmeticisem de-a binelea: am dat de evenimentul acesta și deja știam cum aveam să îmi petrec serile de luni din martie. Cum îmi place să împărtășesc și altora evenimentele-experiență la care îmi doresc să particip, le-am propus și prietenelor mele să vină cu mine și, fiind foaaarte convingătoare (nu zic eu asta, ci ele 🙂 ), mi-au acceptat invitația.

Așa cum am scris și pe Facebook la un moment dat, mi-am dorit să ajung la aceste cursuri din două motive principale: unul se numește drag de cuvinte și al doilea se numește Ana Barton. Dacă dragostea mea pentru cuvânt a luat naștere încă de când eram de-o șchioapă, curiozitatea și fascinația mea pentru scriitoarea Ana Barton au apărut în toamna lui 2017, când am citit Pervazul lui Dumnezeu, carte despre care am scris, printre altele, și aici. Apoi, am avut ocazia să merg la două evenimente la care a fost invitată Ana și, astfel, am descoperit un om autentic, atât de prezent în tot ceea ce spune, atât de viu, cu un discurs absolut savuros. Un om înzestrat cu harul Cuvântului – din toate punctele de vedere.

Acestea fiind spuse, iată-mă ajunsă la Scrisul e noul vorbit. În mod normal, aș spune cu Ana Barton, dar acum țin să folosesc alături. Alături de Ana Barton. Alături de Ana, pentru că ne-a spus încă de la prima întâlnire să renunțăm la pronumele de politețe. Lucrul ăsta mi-a plăcut tare mult, pentru că, de-a lungul timpului, am simțit că pronumele de politețe creează o distanță și niște bariere între vorbitori. Or, în cazul acestor cursuri, numai de distanță nu a fost vorba. Prin felul ei de a fi, Ana este un om care știe să fie aproape de oameni, să fie acolo, să comunice pe bune cu ei, să-i asculte și să vorbească astfel, încât să ajungă la ei.

Îmi doresc să vă împărtășesc și vouă câteva dintre multele lucruri pe care le-am învățat de la Ana. În esență, poate că pe unele le știam, iar acum le-am aprofundat, m-am întors la ele sau le-am interiorizat mai bine.

 

Cuvintele au energie. Atunci când le rostim sau când le scriem, noi punem o anumită energie în cuvintele pe care le folosim, o energie pe care o transmitem mai departe. Îmi place perspectiva asta asupra cuvintelor: nu există cuvinte frumoase sau cuvinte urâte; ele, pur și simplu, sunt înzestrate cu un anumit tip de energie pe care alegem să îl punem în ele.

 

Cuvintele nu sunt simple instrumente, pentru că vorbim despre noi prin cuvintele noastre. Ne spunem pe noi. Ne exprimăm așa cum suntem. Dacă ne dăm seama de aceste lucruri și de ideea anterioară, referitoare la energia cuvintelor, vom începe să nu le mai privim ca pe niște instrumente și-atât.  Altfel spus, să acordăm cuvintelor locul cuvenit în viața noastră, să le tratăm așa cum merită: cu respect, cu iubire.

 

Ritmul peniței coincide cu ritmul ființei. În sfârșit, am putut să îmi explic mie însemi de ce sunt îndrăgostită iremediabil de scrisul cu stiloul, pe care l-am considerat mereu mai mult decât un instrument. Scrisul de mână este autentic și presupune un exercițiu de sinceritate cu noi înșine. În ceea ce mă privește, mereu am fost mai deschisă și mai naturală atunci când am scris de mână, iar când am început, de nevoie, să scriu și pe laptop, a fost o întreagă nebunie. Simțeam că mă blochez în fața paginii de Word și că nu-mi găsesc cuvintele. Nu mă simțeam eu. Cu timpul, m-am mai obișnuit cu scrisul pe laptop. De exemplu, tastez acest articol și mă simt mult mai confortabil decât în trecut, dar niciodată nu voi putea compara scrisul de mână cu scrisul la calculator. Poate că al doilea este mai eficient, mai rapid și, evident, mai potrivit provocărilor de zi cu zi, însă primul va fi mereu o întâlnire reală, autentică, revelatoare cu mine însămi.

 

Nu putem fi tot timpul excepționali și nimeni nu ne poate reduce la performanța noastră cea mai înaltă sau la eșecul nostru cel mai mare. Există momente în care vorbim sau scriem (mai) bine și momente în care facem asta mai puțin bine sau de-a dreptul prost. Și nu e nimic greșit în asta. Cred că reacția cea mai potrivită este aceea de acceptare și de conștientizare că e perfect normal să fie așa. În ceea ce mă privește, încă mai am de lucrat la asta, pentru că tind să fiu,  câteodată, exagerat de autocritică atunci când nu îmi place cum scriu.

 

Cuvintele pot apropia oamenii și le pot da libertatea să fie ei înșiși. Asta ar fi una dintre concluziile principale ale cursurilor alături de Ana. Prin temele propuse, a știut să ne apropie pe toți cei prezenți. Fiecare dintre noi a vorbit la un moment dat și a avut curajul să spună ceea ce gândește, ceea ce simte. Au existat exerciții de sinceritate care ne-au apropiat, care au funcționat și pe principiul Ah, și tu ai pățit asta? Și eu!
Trebuie să recunosc că tema mea preferată pentru acasă a fost cea în care am avut de scris cuvinte (nu a contat câte) esențiale pentru noi: cuvinte care ne plac, care nu ne plac, care spun ceva despre noi, care ne amintesc de ceva etc. Cu cât mai scriam un cuvânt, cu atât în mine mai apărea o emoție, o amintire, se crea o stare. A fost un exercițiu prin care am înțeles la ce se referă energia cuvintelor.

 

Mulțumesc, Ana, pentru dragul de cuvânt pe care îl dai mai departe.

 

sursă foto

Dacă ți-a plăcut articolul, poți să-l împărtășești și altora 🙂
Adelina

All posts

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cuvinte-cheie

×